V nedeľu budeme mať na obed pečenú kačicu. Ako ju robím?
Základom je dobre kačicu nasoliť deň pred pečením. Zvnútra i zvonka. Odložím v chlade. V nedeľu o 9,00 hod. rúru zapnem na 170 stupňov a keď je už vyhriata, kačicu podlejem trochou vody (asi 2 dl) a prikryté vložím do rúry. Mám dobrý kameninový pekáč, ale ak nemáte pokrievku na váš pekáč, stačí prikryť alobalom. Po dvoch hodinách pečenia kačicu odokryjem, vylejem výpek a pečiem ešte hodinu. Ak nie je dostatočne chrumkavá, zapnem ma rúre „vietor“ a dopečiem. Lokše kúpim, ale na vlastnú kapustu si potrpím. Nakrájam jednu cibuľu a podusím, potom pridám nakrájanú červenú kapustu. Posolím, pokorením, pridám rastu, bobkový list, kúsok citrónovej kôry a dva klinčeky. Dusím do mäkka. Dochutím cukrom a octom podľa mojej chuti. Cca 2 lyžice cukru a dve lyžice octu. A hotovo. Tešíme sa!
Text a foto Libuša Sabová